Spring til indhold
23-07-2024

Nøglen til din virksomheds grønne omstilling findes i it-afdelingen

I et debatindlæg udgivet i Børsen d. 11. juli 2024 understreger Andreas Schjølin, forperson for IT-Branchens Policy Board for Grøn Omstilling og Sustainability Manager i Atea Danmark hvor afgørende en rolle, it-afdelingen spiller i din virksomheds grønne omstilling. Læs indlægget her.

Andreas Schjølin
Sustainability Manager, Atea
Billede: Jeppe Carlsen

Når jeg taler med virksomhedsledere om CO2-reduktioner, værdikæder eller CSRD er jeg sjældent i tvivl om, at de har viljen til den grønne omstilling.

Men jeg møder ofte overraskede ansigtsudtryk, når jeg fortæller dem, at de bør lægge en stor del af deres fokus i it-afdelingen.

Sagen er imidlertid, at netop it spiller en afgørende rolle for den grønne omstilling i virksomhederne. Ikke blot i forhold til måden vi administrerer det øgede forbrug af teknologi og data i en tid med stigende digitalisering. Men også hvordan vi bruger it til at måle og identificere, hvor vi virksomhederne kan mindske vores CO2-aftryk og bidrage til, at vi når vores klimamål og efterlader kloden i en mere bæredygtig tilstand til kommende generationer.

Derfor har IT-Branchen udviklet ni anbefalinger til, hvordan man i alle typer virksomheder kan arbejde strategisk med bæredygtighed i it-afdelingen.

 

Cirkulatitet og levetidsforlængelse lyder måske ikke så sexet – men det er det

Et oplagt og vigtigt sted at starte er at foretage grønne it-indkøb og at stille grønne krav til it-udstyr og services. Og tænker man cirkularitet og levetidsforlængelse ind i it-indkøbsstrategien er der virkelig noget at hente:

Ved produktionen af en bærbar computer genereres op imod 1,2 tons affald, og mere end 80 procent af miljøbelastningen for en pc kan spores tilbage til produktionen.

Ateas beregninger viser, at man ved implementering af en bæredygtig it-strategi med genbrug og genanvendelse kan opleve CO2-reduktioner med op mod 42 procent fra it-infrastrukturens aftryk. Lige nu er omkring 70 procent af de computere, der bliver bortskaffet gennem Ateas retursystem, egnet til genanvendelse - eller det man kalder refurb. Og der er ingen grund til at frygte, at det koster på kvaliteten, hvis man køber refurbished it-udstyr til sin virksomhed.

I Atea laver vi ofte et eksperiment, hvor vi lægger to computere foran en kunde, og får vedkommende til at gætte på hvilken computer der er genanvendt og hvilken, der er fabriksny. Kunden kan stort set aldrig se forskel. Dertil kommer, at refurbished bærbar beholder op til 97 procent af ydeevnen og er op til 40 procent billigere.

 

Nye direktiver stiller store krav

Et andet og meget vigtigt sted, it-afdelingen kommer til at spille en rolle, er EU-direktivet om Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), som skal sikre en ensrettet bæredygtighedsrapportering.

Fra i år skal de første virksomheder rapportere deres arbejde med bæredygtighed – og her vil it-afdelingerne uden tvivl skulle bistå opgaven med at identificere og strukturere det, der skal inkluderes og rapporteres.

Desuden glemmer man ofte, at it spiller en nøglerolle i enhver implementering af de tiltag til mere bæredygtighed, som virksomheden måtte have indført eller have plane om at sætte i verden.

Så kære direktør, vil du godt i gang – eller videre - med den grønne omstilling af din virksomhed, skal du alliere dig med it-afdelingen.