Kobolt: Den skjulte drivkraft bag din elektronik
Inde i din elektronik gemmer sig kobolt fra Congo – og komplekse etiske dilemmaer. Kan vi gøre produktionen mere retfærdig uden at vende ryggen til udfordringerne? Det har vi spurgt Angela Jorns, Head of Impact Innovation hos Fairphone om.
Store dele af vores liv er lagret i vores mobiltelefoner, tablets og computere. Uanset hvilken af dem vi bruger mest, er de drevet af kobolt fra Den Demokratiske Republik Congo (DRC).
"Kobolt er et essentielt materiale i batterier til forbrugerelektronik som mobiltelefoner. Det hjælper med at sikre en høj energitæthed og termisk stabilitet, hvilket er vigtigt for et batteri, der både skal være kompakt og leve op til høje sikkerhedskrav," siger Angela Jorns, Head of Impact Innovation hos Fairphone.
Kobolts rolle i den grønne omstilling kan ikke undervurderes. Prognoser viser, at efterspørgslen på kobolt vil stige årligt, og den forventes at firedobles inden 2030. I 2020 stod Den Demokratiske Republik Congo for cirka 70 procent af verdens produktion.
Udvindingen af kobolt kan dog forbindes med alvorlige menneskerettighedskrænkelser. Farlige og til tider fatale arbejdsforhold, børnearbejde samt konflikter og vold mellem mineoperatører og lokalsamfund er almindelige problemer.
Fra store maskiner til hakker og skovle
Kobolt udvindes på to hovedmåder i DRC: storskala-minedrift og håndværksmæssig minedrift. Storskala-minedrift står for cirka to tredjedele af produktionen, mens resten udvindes gennem håndværksmæssig minedrift, der understøtter over 200.000 mennesker i landet.
Storskala-minedrift, også kendt som industrielle mineprojekter, står for størstedelen af verdens samlede mineralproduktion via mekaniserede operationer. Men denne type udvinding har også risici.
"For eksempel kan disse operationer beslaglægge store landområder, føre til skovrydning og forurene vand, jord og luft omkring minerne. De kan også påvirke arbejderes og lokalsamfunds sundhed og sikkerhed samt rettighederne for lokale og oprindelige befolkninger," forklarer Jorns.
Håndværksmæssig og småskala-minedrift kan være formel (organiseret, tilladt og overvåget), uformel (tolereret, men ureguleret) eller ulovlig.
"Håndværksmæssig minedrift bruger normalt enkle metoder til efterforskning, udvinding, forarbejdning og transport. Kort sagt bruger minearbejdere værktøj som hakker og skovle til at grave mineraler ud af jorden. Det er ofte forbundet med meget farlige arbejdsforhold, uretfærdige indtægter, tilfælde af børnearbejde, forurening af vand og jord eller endda finansiering af konflikter," forklarer Jorns.
Udfordringer skal løses, ikke ignoreres
I de seneste år har der været mange rapporter, der forbinder farlige forhold med håndværksmæssig koboltminedrift i DRC. Disse rapporter har fået stor opmærksomhed i branchen og blandt interessenter.
"Branchen er udmærket klar over disse farer og ønsker ikke at blive forbundet med skadelige praksisser. Som resultat fraskriver mange virksomheder sig kobolt fra håndværksmæssig minedrift eller fra Congo generelt, og forsøger at udelukke disse materialer fra deres forsyningskæder," forklarer Jorns.
Men fokus på at undgå problemerne frem for at adressere dem betyder, at mange af udfordringerne stadig består. Uden engagement, støtte og investering vil de farlige forhold og problemer, der er forbundet med håndværksmæssig minedrift, fortsætte.
”At ekskludere de mest sårbare i vores branche fra globale forsyningskæder vil blot skubbe dem endnu længere væk fra reform. Det reducerer indsigten og tillader materialer at finde vej ind i globale forsyningskæder via bagkanaler. Dette gør kun forholdene for arbejdere og lokalsamfund værre”
Selvom risiciene er store og svære at overskue, er det vigtigt at huske, at der allerede gøres meget på området.
"På stedet i DRC er der etableret flere initiativer med flere interessenter, der konkret forbedrer forholdene for minearbejdere og lokalsamfund, såsom Fair Cobalt Alliance og Hub for Child Labor Remediation. Dette er et godt fundament at bygge videre på i fremtiden for at fremme positive forandringer, hvor behovet er størst," forklarer Jorns.
Glem ikke din købekraft
Som organisation kan I bidrage til positive forandringer. En stærk måde at gøre det på er gennem jeres IT-indkøb.
"Nordiske IT-indkøbsorganisationer har en enorm mulighed for at hjælpe med at forbedre forholdene for minearbejdere og lokalsamfund gennem deres købsbeslutninger. Sådanne beslutninger kan føles langt fra, hvor kobolt og andre mineraler udvindes, men de tilskynder IT-virksomheder til at gøre det rigtige," siger Jorns og uddyber:
"IT-indkøbsorganisationer bør sikre, at de ikke stiller krav, der kan føre til utilsigtede negative konsekvenser, som for eksempel 'ingen håndværksmæssig kobolt' eller 'ingen mineraler fra Den Demokratiske Republik Congo'."
I stedet er det vigtigt at kræve og belønne virksomheder for at tage konkrete handlinger i forhold til de risici, de støder på i deres forsyningskæder.
”Krav om audits og certificeringer (såsom konfliktmineral-audits) kan være et værktøj, men alene fører det måske ikke til forbedringer for minearbejdere og lokalsamfund.”
Fremtiden er cirkulær
Kobolt er meget genanvendeligt, og en vigtig nøgle er at bevæge sig mod en cirkulær økonomi og tage vare på de ressourcer, der allerede er i brug. Så hvad kan der gøres her og nu?
"Én løsning er at reducere efterspørgslen efter råmaterialer som kobolt ved at sikre, at produkter er reparationsvenlige og holdbare, og bryde med 'brug-smid-væk' mentaliteten, der fører til overforbrug," siger Jorns og fortsætter:
"En anden løsning er at forbedre indsamling, demontering, sortering og genanvendelse af affald, der ikke ofte genanvendes, enten af økonomiske eller tekniske årsager. Lige nu går svimlende 91 milliarder amerikanske dollars værd af genanvendelige materialer tabt i globalt e-affald, og elektronisk affald vokser fem gange hurtigere end dokumenteret e-affaldsgenanvendelse."