Fra mine til gadget: Konfliktmineralernes skjulte pris
Konfliktmineraler er uundværlige for vores teknologi. Men deres oprindelse rejser vigtige spørgsmål om ansvarlighed og bæredygtighed.
Mange naturressourcer er essentielle for teknologisektoren, især fire konfliktmineraler: tin, tantal, wolfram og guld, også kaldet 3TGs. Disse mineraler spiller en afgørende rolle i den digitale æra, vi lever i. For eksempel er gulds ledningsevne uundværlig i IT-produkter, tin bruges til at lodde smartphone-komponenter, tantal lagrer energi i kondensatorer, og wolfram skaber vibrationer i telefoner. Samtidig er de ikke-fornybare, hvilket gør det nødvendigt at bevæge sig mod en cirkulær økonomi, hvor vi genbruger eksisterende materialer.
Konfliktmineralernes bagside
Produktionen af elektroniske enheder indebærer ofte lange og komplekse forsyningskæder med mange leverandører, hvilket gør gennemsigtighed udfordrende. Konfliktmineraler udvindes ofte i lande med svag regeringsførelse, hvor mineraludvinding kan finansiere væbnede konflikter. Dette skaber risiko for alvorlige menneskerettighedskrænkelser, såsom tvangsarbejde, korruption og miljøskader.
"Disse fire mineraler blev identificeret som konfliktmineraler i den amerikanske Dodd-Frank-lovgivning samt i den senere EU-regulering om konfliktmineraler. De er fire vigtige mineraler, der findes i det østlige Den Demokratiske Republik Congo og Rwanda, en region kendetegnet som et konflikt- eller højrisikoområde," forklarer Jennifer Peyser, vicepræsident for ansvarlig sourcing i Responsible Business Alliance (RBA) og direktør for Responsible Minerals Initiative (RMI).
Væbnede grupper kontrollerer ofte mineområder, hvor de udnytter arbejdere og bruger indtægterne fra mineralsalg til at finansiere konflikter. Mineralerne handles ofte ulovligt, og grupperne modarbejder aktivt fredsinitiativer.
Udviklingen gennem det seneste årti
I 2014 lancerede Atea en konfliktmineral-petition, som blev støttet af 320 virksomheder, kommuner og regioner. Initiativet skulle opfordre IT-købere til at stille strengere krav til ansvarlig sourcing. Men selvom der er sket fremskridt, går udviklingen ikke hurtigt nok.
"Desværre forbliver mange af de grundlæggende årsager til konflikterne i områder som det østlige DRC. Nord-Kivu i DRC har oplevet betydelige konflikter det seneste år, hvilket har fordrevet mange lokalsamfund og ført til alvorlige menneskerettighedskrænkelser, herunder seksuel vold," siger Peyser og tilføjer:
"Dog er ansvarlig sourcing fra regionen stadig mulig takket være stærke indsatser fra mange virksomheder, organisationer som RMI og andre positive tiltag fra industri, regeringer og civilsamfund".
”Virksomheder skal engagere sig med leverandører for at sikre, at deres due diligence er passende og reagerer på risici, herunder at undgå finansiering af konflikter og menneskerettighedskrænkelser i disse mineralske forsyningskæder.”
Fremskridt og løsninger
Ansvarlig sourcing er blevet styrket gennem initiativer som OECD-tilpassede praksisser og industrisamarbejde. En vigtig del af løsningen er smelterier og raffinaderier, der fungerer som et centralt knudepunkt i forsyningskæden, hvor råmaterialer behandles.
De sidste 10 år har RMI’s Responsible Minerals Assurance Process (RMAP) etableret og forbedret standarder, der sikrer, at smelterier og raffinaderier følger due diligence i overensstemmelse med OECD’s retningslinjer.
"RMAP Conformant List er udvidet siden dens oprettelse og omfatter i dag omkring 300 smelterier og raffinaderier, som har demonstreret due diligence-systemer i overensstemmelse med OECD’s retningslinjer," afslutter Peyser.
På trods af fremskridt kræver situationen fortsat opmærksomhed og handling fra både virksomheder og civilsamfund for at sikre en bæredygtig og etisk fremtid.