Fra mine til gadget: Din smartphone er en skattekiste
Din smartphone rummer værdifulde mineraler, der driver den digitale verden. Men udvindingen efterlader ofte en høj pris for både mennesker og natur.
Vidste du, at næsten halvdelen af det periodiske system findes i en enkelt smartphone? Faktisk indeholder din telefon op til 80 procent af de stabile grundstoffer, hvoraf mange er sjældne i naturen og svære at udvinde.
Disse grundstoffer gennemgår en kompleks forsyningskæde, før de ender som komponenter, der driver vores enheder. Selvom konfliktmineraler ofte er i fokus, er andre essentielle mineraler som lithium, mica (glimmer), kobber, nikkel og kvarts (silicium) også afgørende for teknologiens verden.
Listen er lang, og de nævnte er blot nogle få blandt mange vigtige mineraler i moderne elektronik. Mica beskytter elektronik mod overophedning, kvarts (silicium) er grundstenen i halvlederindustrien, og lithium bruges til batteriproduktion. Selvom de ikke får samme opmærksomhed som konfliktmineraler, er de lige så afgørende for vores IT-infrastruktur.
En udfordring på tværs af forsyningskæden
De sociale og miljømæssige udfordringer ved udvinding af disse mineraler ligner ofte dem, der kendetegner konfliktmineraler.
"Disse problemer inkluderer sociale risici som børnearbejde, tvangsarbejde og dårlige arbejdsvilkår samt påvirkning af lokalsamfund og miljø, såsom tvangsflytninger, vold, vandmangel og sundhedsproblemer," forklarer Jean-Baptiste Collovray, seniorrådgiver hos Kumi Consulting.
Mineraludvinding kan føre til alvorlige udfordringer, men kan også skabe positive muligheder, hvis man forstår de kontekstspecifikke risici.
”Det er vigtigt ikke at adoptere en 'one size fits all'-tilgang, når man håndterer risici i mineralske forsyningskæder. For eksempel er de væsentligste risici ved grafitudvinding i Kina forskellige fra risiciene ved udvinding af coltan (tantal) i DRC”
Fra data til handling
Selvom teknologi som dataanalyse, AI og blockchain åbner nye muligheder for mere bæredygtig sourcing, afhænger deres reelle effekt af dataenes kvalitet og tilliden mellem forsyningskædens aktører.
"Data er nøglen, men fokus på at opnå perfekte data kan gå ud over handling og engagement med leverandører. Det handler ikke om perfekte data, men om at få nok pålidelig information til at begynde at handle," siger Collovray.
Han understreger, at tillid og samarbejde er afgørende for at sikre gode data:
"En forudsætning for gode data er at opbygge leverandørernes kapacitet, engagere sig med dem for at opbygge tillid og samarbejde med andre interessenter for at forstå deres perspektiver."
Ansvar begynder med indkøb
Som IT-indkøbsorganisation kan man gøre en forskel ved at indføre ansvarlige indkøbspraksisser.
"Før man beder leverandører om at løse et problem, bør virksomheder sikre sig, at de ikke selv skaber problemet gennem aggressive indkøbspraksisser," fortæller Collovray.
Han peger på, at engagement er afgørende, selv i højrisikoforsyningskæder:
"Vær ikke bange for at engagere jer i højrisiko-forsyningskæder, og fremme gennemsigtighed og løbende forbedringer frem for 'perfekte' forsyningskæder. At skabe en reel indflydelse kræver mod og vilje til at tage risici."
Skal der skabes en positiv effekt, kræver det at virksomheder engagerer sig mere aktivt i forsyningskæderne, og sætter sig ind i risici for aktørerne.
"Virksomheder kan have en positiv effekt ved at sætte svære emner på dagsordenen og bringe de rette personer sammen for at belyse udfordringerne i ansvarlig mineraludvinding. Jeres initiativ, Atea Sustainability Focus, er et godt eksempel, hvor I samler folk, taler om udfordringer og handler på dem," afslutter Collovray